Jste skoro stále na dietě, ale kila nejdou dolů? Možná za to mohou vaše hormony. Kvůli jejich nerovnováze v těle můžete dokonce i přibírat. Poradíme vám, jak si hormony nastavit tak, abyste je nastavila na režim “hubnutí”.

Mnoho lidí se domnívá, že váhu člověka ovlivňuje z velké míry genetika. Ale zatímco lidé neustále tloustnou, genetika se za posledních několik tisíc let změnila pouze minimálně. Daleko větší vliv na hubnutí má jídelníček, míra fyzického pohybu a především hormony. Které z nich zásadně ovlivňují, kolik vážíme a jestli se nám případně podaří upravovat hmotnost tak, jak bychom chtěli?

1. Inzulín
Je to asi nejznámější hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Vyrábějí ho tzv. beta buňky ve slinivce břišní a inzulín se stará o to, aby naše buňky měly správný přísun energie v podobě glukózy. Ale když jíme příliš sladkého (a tučného), doháníme slinivku k nadbytečné produkci inzulinu, kvůli tomu se vyčerpá schopnost jater ukládat přebytečnou energii v podobě zásobního glykogenu a ta se pak dalším metabolizováním dostává do tukové tkáně a mění se na tuk. Což samozřejmě nechcete!
Co pomáhá:
Abyste zredukovala produkci inzulínu, musíte logicky omezit sladké a tučné. Sladká snídaně vám sice dodá rychlou energii, ale vede to taky k tomu, že hladina inzulinu v krvi rychle stoupne a po zbytek dne budete mít chuť na čokoládu, koláče a zmrzliny. Avokádový toast je mnohem lepší (a chutnější) snídaně!

2. Leptin
Hormon leptin produkují tukové buňky. Má přímý vliv na metabolismus a komunikuje s částí mozku, která se nazývá hypotalamus a která reguluje pocity hladu. Právě díky leptinu se cítíme sytí nebo naopak hladoví. Pokud je vaše tělo vůči leptinu rezistentní (ztratilo senzitivitu), máte automaticky větší chuť k jídlu a tendenci jíst častěji.
Co pomáhá:
Leptinová rezistence je poměrně snadno a rychle řešitelná zdravou stravou, pravidelným pohybem a dostatkem spánku (ve spánku hladina leptinu přirozeně stoupá). Omezte hlavně příjem jednoduchých cukrů, jezte pravidelně zdroje omega-3 mastných kyselin.

3. Ghrelin
Take tento hormon je v kontaktu s hypotalamem – zasílá mu signály o tom, že byste měli jíst. Říká se mu také hormon hladu. Pokud máte hladinu ghrelinu srovnanou, přestává do mozku vysílat signály o jídle.
Co pomáhá:
Správnou hladinu ghrelinu vám pomůže udržet, když budete pravidelně (v každém jídle) jíst bílkoviny a také dostatek vlákniny.

4. Kortizol
Tento hormon produkují nadledvinky a říká se mu také hormon stresu. Kortizol může za to, že ve stresových situacích máte návaly nezvladatelného hladu.
Co pomáhá:
Snažte se pravidelně jíst malé svačinky a co možná nejvíce eliminovat stresové situace.

5. Estrogen
Ženský pohlavní hormon produkují vaječníky. Stejně jako jeho nízká, tak i vysoká hladina vede k přibývání na váze.
Co pomáhá:
Strava s vysokým obsahem vlákniny pomůže držet estrogen v optimální výši.

6. Neuropeptid Y
Tento hormon produkuje mozek a je zodpovědný za regulaci chutě k jídlu. Během půstů a diet je jeho hladina velmi vysoká.
Co pomáhá:
Jezte jídla bohatá na bílkoviny a nedržte extrémně dlouhé půsty.

7. Glukagon-like peptid -1 (GLP-1)
Když se ve vašem střevě začnou vstřebávat živiny, v tu chvíli žluč uvolní hormon GLP-1. Ten pomáhá především udržovat správnou hladinu cukru v krvi a kromě toho je zodpovědný za pocit sytosti. Když tělo produkuje málo tohoto hormonu, jste častěji hladová.
Co pomáhá:
Jezte jídla s vysokým podílem kvalitních bílkovin, jako jsou ryby, jogurty a mléčné výrobky, která podporují produkci GLP-1.

8. Cholecystokinin (CCK)
Tento hormon je vylučován buňkami tenkého střeva ve chvíli, kdy tělo přijímá tuky nebo bílkoviny. CCK informuje nervový systém o nasycení. Laicky řečeno platí, že čím vyšší hladinu tohoto hormonu tělo má, tím se cítí nasycené a plné po delší dobu.
Co pomáhá:
Především jezte hodně bílkovin a také zdravé rostlinné tuky.

9. Peptid YY (PYY)
Tento hormon se tvoří ve střevech. Předává mozku zprávu, že člověk je již sytý. Pokud chcete zhubnout, je velmi důležitý – snižuje chuť k jídlu zpomalením vyprazdňování žaludku.
Co pomáhá: 
Produkci PYY zlepší strava s nízkým obsahem sacharidů, hodně bílkovin a vlákniny.

CategoryZažívání

© 2016 MUDr. Josef Jonáš - poradna celostní medicíny