Jídlo a tekutiny jsou základním předpokladem pro udržení dobrého zdravotního stavu, neboť mohou dodávat našemu tělu všechny látky, které potřebuje. Mohou a nemusí. Záleží jen na nás, co našemu organizmu „dopřáváme“. Nesprávná nebo nedostatečná výživa může usnadnit vznik některých onemocnění, a to samé platí i naopak, kdy řada onemocnění ovlivňuje výživový stav.
Kromě základních živin – bílkovin, tuků a sacharidů – obsahuje potrava také řadu dalších živin, bez kterých se neobejdeme. Jedná se zejména o vitaminy, minerální látky, stopové prvky, vlákninu a mnoho dalších.
Bílkoviny, tuky a sacharidy by měly být tělu dodávány v určitém poměru, který nazýváme trojpoměr živin. Z celkového množství energie, kterou denně přijmeme, by mělo 15 % pocházet z bílkovin, 30 % z tuků a 55 % ze sacharidů.
Trávicí soustava je vstupní bránou, kterou se do našeho těla dostávají tuky, cukry, bílkoviny, vitaminy, minerální a jiné látky důležité pro správné fungování lidského organizmu. V tenkém střevě se potrava promíchává s trávicími enzymy vylučovanými slinnými žlázkami a slinivkou břišní a se žlučí ze žlučníku. Cílem je rozštěpit potravu na jednodušší složky.
Přirozenou součástí tlustého střeva jsou také střevní bakterie, jež se zde vyskytují ve velkém množství. Některé z nich jsou pro nás velmi důležité, vytvářejí například vitamin K a některé vitaminy skupiny B, které se ze střeva vstřebávají do krve. Bakterie žijící v našem tlustém střevě významně ovlivňují naše zdraví. Zajišťují správnou funkci trávicího systému a porušení rovnováhy mezi nimi se může projevit různými zdravotními problémy. Rovnováhu může narušit například nevhodná strava, užívání antibiotik či stres.
Složení střevní mikroflóry můžeme však sami ovlivnit v náš prospěch. Například stravou obohacenou o probiotika, prebiotika či symbiotika. Probiotika jsou živé mikroorganizmy, které příznivě působí na naše zdraví. Ale jen pokud se konzumují v dostatečném množství. Podávání probiotik může hrát významnou roli u zácpy, průjmu, střevních infekcích, v prevenci nemocí močové trubice, ve zvýšení střevní obranyschopnosti.
Zdroj: Výživa a zdraví, Vydalo Ministerstvo zemědělství 2012, ISBN: 978-80-7434-071-0 © 2012