Do jedné z nemocnic na severu Moravy se nedávno dostala šestnáctiletá dívka, protože často omdlévala. Lékaři došli k závěru, že má nízký tlak a narušený imunitní systém. Rodiče se divili. Zeptali se, jestli s potížemi dcery nesouvisí třeba to, že nejí dostatek ovoce a zeleniny. Samozřejmě, přitakali lékaři: „Hned jí dejte pomeranče, borůvky, kysané zelí…”
„Hm, to bude problém, my totiž jíme jen zeleninu; která je vytažena ze země dobu kratší než patnáct minut. A stejně tak ovoce, které bylo přímo utrženo ze stromu,“ pravila matka.
V další nemocnici zaznamenali případ, kdy jedna dáma měla ukrutné potíže s nadýmáním. Bolelo ji břicho, nadýmání jí dělalo čím dál větší problémy. „Nemůže to třeba souviset s tím, že chodím na detoxikace, na odstraňování škodlivých látek z těla, tedy na proplachování střev?“ zeptala se nakonec. Vyšlo najevo, že si nechává v kosmetickém salonu u nich na sídlišti dávat klystýr. Dokonce si na tuto proceduru zakoupila permanentku, takže ji vyjde levněji, a dopřává si ho v poslední době co čtvrt roku.
Vítejte ve světě lidí, u nichž se snaha žít co nejzdravěji tak trochu zvrtla.
PŘÍLIŠ ZDRAVÉ ANOREKTIČKY
Během přípravy tohoto článku jsem se dozvěděla, že by bylo vhodné nechat si sestavit jídelníček podle data, kdy jsem se narodila. Jelikož jsem se narodila v květnu, musím jíst jinak, než kdybych se narodila třeba v lednu. Dozvěděla jsem se rovněž, že brambor je třeba jíst co nejméně, protože tnetabolické zbytky z nich se prý usazují v kloubech, a to je nebezpečné. Také je třeba se vyvarovat mléka a mléčných výrobků, protože po nich v mém těle dojde ke kalcifikaci, tedy zvápenatění.
Hrůza, kterou ve mně tato varování vyvolala, je poměrně velká, protože nevím, co si pod tím, že budu mít v kloubech zbytky brambor a ještě k tomu zvápenatím, vlastně představit. Po zkoumání dalších doporučení na stovkách webových stránek věnovaných různým způsobům toho zaručeně správného stravování docházím k závěru, že potraviny zdraví neškodné za posledních deset let téměř vymizely, a jestliže jím tak, jak jím, zaručeně jsem z toho nemocná. Zdrcující zjištění, které člověku na klidu nepřidá. Pokud chci svému tělu dodávat jen věci naprosto čisté a zdravé, tudíž nejíst maso, mléčné výrobky a nic s příměsí chemie, nesmím jíst ani med.
V internetových diskusích se odehrávají kruté názorové boje o to, zda je med povolen, či ne. Část vyznavačů zdravého jídla trvá na tom, že med se jíst může. Druhá část tvrdí, že jíst med je stejně hrozné jako pozřít maso. Zdůvodnění: Med pochází od včel a včely jsou živočichové. Med je tedy živočišný produkt, a tím pádem zdraví neprospěšný.
„Je neuvěřitelné, co jsou lidé ve snaze stravovat se co nejzdravěji schopni vymyslet. Vede to k tomu, že ze své snahy být zdraví nakonec onemocní. Takových případů přibývá,“ říká Miroslava Navrátilová, lékařka z ambulance pro poruchy metabolismu a výživy Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Brně. „Už neplatí, že se poruchy příjmu potravy týkají výhradně dívek, které se pohybují ve světě modelingu. Ty u nás tvoří tak dvě procenta. Mnohem víc je těch, u kterých za poruchami příjmu potravy stojí takzvaná zdravá výživa. Jedí tak zdravě, až si tím můžou zdraví poškodit. Jedná se i o velmi vážné případy, které končí až na jednotce intenzivní péče.“
V oboru pracuje devětadvacet let a za tu dobu vypozorovala velké změny. „Dřív většinou anorektičky říkaly, že hubnou, protože chtějí být štíhlé. Nyní se častěji odvolávají na to, že chtějí jíst zdravě. Anorexii teď mnohdy předchází právě posedlost zdravou výživou, což nebývalo. Slýchám neuvěřitelné příběhy. Znám dívku, veganku, které jsem vysvětlovala, že skladba jejího jídelníčku není vhodná, a proto nemá v těle látky potřebné k jeho správnému fungování. Odpověděla, že její táta má internetovou firmu s potravinovými doplňky, tak si ty potřebné látky dodá tím, že slupne nějakou tabletu. Lidé odmítají jíst vejce či maso a raději jedí umělé tablety, kterými si dodají to, co jim kvůli jejich posedlosti chybí. Nebylo by jednodušší sníst to Vejce? Lidé přestávají respektovat genetickou výbavu člověka, snaží se ji obcházet a hledat nějaká podivuhodná náhradní řešení. Ale proč?“
Podobné zkušenosti uslyšíme i od jinud…
„Je pravda, že případy, kdy potíže s anorexií původně začínaly usilovnou snahou jíst a žít co nejzdravěji, se objevují a dříve nebyly,“ říká Eva Slezáková, která vede brněnskou pobočku společnosti Anabelle, pomáhající anorektičkám. „Samozřejmě se ale nedá říct, že jsou vždy příčinou. Ty jsou u anorexie různé, individuální a často vyjdou najevo až při psychoterapii.“
POTRAVINOVÍ IDEALISTÉ
Lékaři začali používat výraz patologická závislost na zdravé stravě. Jde o psychickou poruchu, také se jí říká ortorexie. Ten výraz existuje od roku 1996, tehdy americký lékař Steven Bratman popsal život v komunitě vyznavačů zdravého způsobu stravování. Sám v ní nějaký čas působil a byl přesvědčený, že pokud člověk přemýšlí nad tím, co jí, a pečlivě sestavuje svůj jídelníček jen z určitých potravin, předchází tím spoustě civilizačních nemocí.
Časem mu začalo vadit, že vyznavači různých takzvaně zdravých způsobů stravování se chovají jako členové sekt. Nepřipouštějí jiné názory, přesvědčují o své pravdě ostatní.
Začal je nazývat potravinovými idealisty a napsal sérii drsných článků o tom, že oddanost zdravé stravě postupně vede k řadě zdravotních obtíží, psychických i fyzických.
Výraz ortorexie se od té doby rozšířil stejně, jako se rozšířil počet lidí, kteří pečlivě zkoumají složení potravin v obchodech, případně už do obchodů vůbec nechodí. Za zdravé jídlo totiž považují pouze to, co bylo vypěstováno na místech, kde měli možnost sledovat vývoj rostliny od semínka po sklizeň.
Slovo ortorexie rozdělilo společnost. Pro někoho je to konečně potvrzení toho, že kvůli snaze jednoho člena rodiny jíst zdravě její zbytek prožívá utrpení: „Já ti říkal, že není normální používat místo cukru obilný slad, místo masa tofu a místo normálního mléka nějakou sójovou břečku. Jen si to přečti, tady o tom píšou, to je přesně tvoje diagnóza, ta ortorexie.“
Pro někoho je to urážka: „Jo, tak protože do sebe necpu salámy vyrobené z rozemletých kostí, nepiju krabicové džusy, které vedle ovoce ani neležely, a nezaneřáďují si tělo dalším svinstvem, tak mám psychickou poruchu? Je to jen snaha farmaceutických a potravinářských koncernů vytvořit dalšího strašáka a odvést lidi od přirozeného způsobu stravování, aby do sebe dál rvali tu jejich chemií.“
Ortorektička se pozná tak, že ji řeči o ortorexii rozlítí k nepříčetnosti. No bodejť, těžko někdo přizná: „Mojí šestnáctileté dceři diagnostikovali nedostatek železa, podvýživu a další problémy, které podle lékařů způsobilo to, že už pět let nejí maso a má permanentku na výplachy střev.“ Ne, tohle ortorektička nikdy neřekne. Ale buďme genderově vyvážení, nejsou jen ortorektičky, ale i ortorektici. Stačí si pročíst různé weby věnující se alternativním způsobům stravování a hned je jasno, že na těchto oborech frčí mnoho mužů. Na druhé straně je rozšiřující se posedlost obavami, že jíme něco nezdravého, pochopitelná. Vždyť každou chvíli vyjde najevo další případ toho, že se v obchodech vyskytují potraviny obsahující látky, které by rozhodně obsahovat neměly.
PODVYŽIVENÁ MINIMA
Italští poslanci projednávají možnost, že by rodiče, kteří nutí nezletilé děti k veganství, mohli být trestáni až dvěma roky vězení. Rozruclitam totiž vyvolal případ, když v Janově skončila na jednotce intensivní péče podvyživená dvouletá holčička, a pak vyšlo najevo, že jí rodiče dávají naprosto nevyhovující stravu. Samozřejmě v dobré víře. Byli přesvědčeni, že ji krmí zdravě. Podobný případ byl zaznamenán v Miláně. Tam lékaři zachraňovali více než ročního chlapce, který váhou odpovídal tříměsíčnímu miminu. I on byl z rodiny, ve které se nejí nic živočišného původu, rodiče mu tedy nedávali maso ani mléčné výrobky. Italové teď proto diskutují nad problémem, zda má rodič právo dávat dítěti, co sám uzná za vhodné, nebo jde o týrání, protože může být ohrožen dětský růst a vývoj.
„Lidé přicházejí se zdravotními problémy, ale nesvěřují se, jak jedí, co k nim mohlo vést,“ říká pediatr Petr Tláskal, který vede oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice v Praze-Motole. „Takže se snažíme zjistit, jaké jsou stravovací zvyklosti rodiny. Znám případy, kdy rodiče dávají dětem výhradně veganskou stravu. Jestliže dítě dostává jen jablka, brambory, vodu a byliny, je to pro mě hranice, kdy se dá přemýšlet, zda nejde o porušování práv dítěte. Je to věc názoru. Někdo na to řekne, že rodiče mají právo mít svou životní filozofii a můžou se sami rozhodnout, co dítěti dají. Snažím se vegany přesvědčit, aby dětem upravili jídelníčky aspoň tak, aby byly laktoovovegetariáni. Jde o to, aby děti dostávaly–vše potřebné. I když z mého pohledu by samozřejmě, bylo jednodušší, kdyby jedly pestře a pak nemusely dostávat umělé doplňky stravy.“
ŽVÝKÁTE PADESATKRÁT?
Ještě jednu věc jsem se při psaní tohoto článku dozvěděla. Určitě mám málo enzymů, protože málo žvýkám. V ústech jsou prý enzymy potřebné pro trávení, které se už nikde jinde v trávicím traktu nevyskytují, a je třeba je aktivovat žvýkáním. Proto je nutné každé sousto přežvýkat minimálně padesátkrát. Aha. Takže není divu, že v nemocnicích přibývá podvyživených lidí. Jestliže v dnešní hektické době chtějí každé sousto přežvýkat minimálně padesátkrát, počítám, že toho do sebe za polední pauzu moc dostat nestihnou. Na oběd by potřebovali dvě a ještě spíš tři hodiny.
Také jsem se dozvěděla, co si počít, když partner nechce přistoupit na to, že odteď budeme jíst zdravěji. Mám mu připravit veganskou slaninu. Prý chutná jako maso, zešílí z ní blahém a vezme mu to veškeré argumenty proti veganství: 100 gramů kokosových lupínků, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce datlového sirupu a 3 lžíce tekutého kouře. Prosím, neptejte se mě, co je to tekutý kouř, nevím.
„Lidé se prostě rozhodnou, že vůbec nebudou jíst maso nebo že naopak budou jíst jen paleo stravu, tedy výhradně maso. Ale nepřemýšlejí, co se stane s jejich tělem, když mu nedodají to, co potřebuje k normálnímu provozu,“ říká lékařka Miroslava Navrátilová. „Oni argumentují tím, že se cítí psychicky dobře. Ano, mohou se cítit dobře, ale oklamou jen sebe, ne tělo a jeho metabolické pochody. Jejich tělo se dobře necítí a časem se to projeví. Je to stejné, jako když vedete firmu a dlouhodobě do in neinvestujete. Časem se položí. Takže člověk si libuje, jak rychle hubne a cítí se dobře, ale nepřipouští si, že je to na úkor bílkovin, které tím tělo spotřebovává ze svých zásob, protože je nedostává ve stravě. Takže bílkovin v těle ubývá. Přitom každá bílkovina má určitou funkci důležitou pro fungování jednotlivých orgánů.“
Stát se ortorektičkou je velmi snadné. Po pročítání nejrůznějších webů a diskusí věnovaných zdravému stravování jsem značně znejistěla a přistihuji se, že přemýšlím tak, jak jsem dřív nepřemýšlela. Že bych do těch těstovin raději tu slaninu nedala? Nikdy jsem si nekoupila nic bez lepku, tak že bych to zkusila? Co když se budu cítit víc fit, kdybych jedla jen tepelně neupravenou zeleninu? Co když na tom všem něco je?
Chápu, co chtěl lékař Steven Bratman vyjádřit, když začal používat výraz kuchyňská spiritualita. Dnes už nejde o to, něco uvařit a mrsknout to rodině na talíř. Je třeba být součástí party stejně smýšlejících lidí, kteří si zážitky z jídla sdělují na sociálních sítích. Radí si, co a jak vařit, vyměňují si poznatky, co to s nimi udělalo.
„S problémy se ke mně do poradny dostávají převážně vzdělané ženy, často vysokoškolačky, které na sociálních sítích podlehly radám, které mají s medicínou pramálo společného, dokonce bývají opravdu nebezpečné. Ze začátku jde jen o snahu žít zdravě, ale ta se pak mění v posedlost a končí v nemocnici,“ říká Miroslava Navrátilová.
NAUČENÁ BEZMOCNOST
Zdá se, že dnes je kdekdo perfektně vzdělán v lékařských vědách a přesně ví, jak která potravina v lidském těle působí. Učitelky z mateřských škol, bankovní úřednice, ekonomky nebo prodavačky používají odborné výrazy, které bych čekala až od absolventů medicíny či přírodovědeckých fakult. Ano, s ortorexií velmi úzce souvisí pocit. Nejsem v tom sama/sám a mám kolem sebe lidi, kteří o tom hodně vědí.
„V psychologii se používá termín naučená bezmocnost,“říká Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB a jedna z největších odbornic na zdravé hubnutí. „Člověk na základě vlastní slabosti a nedostatku schopností nabude dojmu, že nemá smysl řešit problémovou situaci vlastním úsilím. Rozum jde stranou. Tentokrát to bude ono, někdo to vymyslí, rozhodne, udělá za mě. A nemusím nikam dojít, vše vyřeším na internetu. Někdo mně na dálku udělá rychlodiagnózu, řekne, co mám jíst, ideálně nabídne zázračný elixír. Přesně toho využívají obchodníci s hubnutím a zdravou výživou.“
Podle toho, jak přibývá obchodů a tržišť s takzvaně zdravou výživou a kolik lidí se nyní stravuje podle různých trendů, tedy jinak, než bývalo běžné před dvaceti lety, se zdá, že ortorektiků a lidí s různými potížemi způsobenými příliš zdravým stylem života bude přibývat. Zda mezi ně máme našlápnuto nebo už mezi nimi jsme, může pomoct zjistit test, který sestavil už zmíněný lékař Bratman.
- Zaměstnávají vás myšlenky na jídlo více než tři hodiny denně?
- Plánujete své jídlo několik dní předem?
- Je pro vás nutriční složení stravy důležitější než požitek z ní?
- Snížila se kvalita vašeho života v závislosti na zvýšení kvality vašeho stravování?
- Jste na sebe v poslední době přísnější?
- Vzrostla spolu se zdravějším stravováním vaše sebedůvěra?
- Vzdali jste se v zájmu správné stravy svých oblíbených jídel?
- Znemožňuje vám jídelníček jíst mimo domov nebo vás vyčleňuje z rodiny či okruhu přátel?
- Vyvolává ve vás zdravé stravování pocit uspokojení?
- Máte pocit viny, když se prohřešíte proti svým jídelním zásadám?
Jestliže čtyřikrát odpovíte kladně, máte zaděláno na problém.