Každý dvoustý obyvatel Česka má podle odborníků vrozenou vysokou hladinu cholesterolu, kterou není možné ovlivnit změnou životosprávy. Pokud se pacienti s touto chorobou neléčí, hrozí jim infarkt či mrtvice už ve věku kolem 30 let. U příležitosti konání mezinárodního kongresu to novinářům řekl předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík. Před třemi lety odhady mluvily o tom, že se takzvaná familiární hypercholesterolémie vyskytuje u každého 500. jedince. Na základě výzkumů a dat z několika desítek zemí se ale podle Vrablíka ukazuje, že v evropské populaci se nemoc týká každého 200. jedince. V Česku je tedy zřejmě kolem 40 000 lidí s tímto dědičným onemocněním, odborníci zatím poruchu odhalili asi u 7 000.

Zdroj: wikipedie.cz; www.rosewellness.com

Léčitelná – ale nevyléčitelná choroba

Podle Vrablíka jde o nejčastější vrozené onemocnění metabolismu. „Onemocnění je nevyléčitelné, ale léčitelné a všem negativním dopadům na cévní systém se dá předejít. Bohužel většina pacientů postižených touto genetickou chorobou o svém onemocnění neví a stále se setkáváme s poměrně velkým počtem pacientů, u kterých se onemocnění odhalí až poté, co jsou vyšetřeni v nemocnici po infarktu,“ řekl Vrablík.

Odhalit u lidí s vysokým cholesterolem dědičné onemocnění a pomoci jim se snaží pacientská organizace Diagnóza FH. Na jejím webu zájemci naleznou důležité informace o nemoci. Jak jsou na tom s cholesterolem, mohou lidé zjistit i v rámci běžné bezplatné preventivní prohlídky u praktického lékaře. Vysokou hladinu cholesterolu má většina české populace. Podle Vrablíka má asi 85 procent lidí v Česku vyšší hladinu cholesterolu, než je doporučována. Vysoký cholesterol může způsobit předčasný rozvoj aterosklerózy, tedy kornatění cév, a vznik infarktu a mrtvice. U „běžných“ případů je možné hladinu cholesterolu ovlivnit změnou životosprávy.

Autor kar zdroj: ČT24, ČTK

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2097659-asi-85-procent-cechu-ma-vyssi-hladinu-cholesterolu-jen-minimum-za-nemuze

Správná strava i pohyb

Zdravé potraviny jsou pro snížení hladiny cholesterolu nutná podmínka, nikoli však postačující. Kromě toho je potřeba si také hlídat postavu (nadváha je rizikovým faktorem pro vaši hladinu cholesterolu a zdraví srdce): pokud tedy budete jíst denně spoustu oříšků a avokáda (sice obsahují užitečné látky, nicméně jsou tučné), nejspíš svému tělu příliš neprospějete. Je potřeba se také hýbat – i fyzická aktivita totiž pomáhá udržet cholesterol na uzdě. Doporučuje se cvičit minimálně 30 minut denně, klidně ale i hodinu. Nemusí jít přitom o vrcholový sport: stačí procházky ostrou chůzí, jízda na kole, plavání a podobně.

Pokud nezvládnete toto množství cvičení naráz (nebo vůbec), ani to není důvod se nehýbat. Je lepší rozdělit si pohybovou aktivitu na desetiminutovky během dne nebo cvičit alespoň patnáct minut – jakýkoli pohyb je lepší než nic.

Jídla vhodná pro snížení cholesterolu

Rozpustná vláknina: ovesná kaše, psyllium, ovoce (hruška, citrusy, sušené švestky, banán, broskev, jablko apod.; vždy je lepší konzumovat celé ovoce než jen jeho šťávu), fazole nebo čočka.

Rostlinné stanoly a steroly: přidávají se do některých potravin (například speciální margarín).

Semínka a ořechy: nikoli ale smažené buráky, spíše neloupané mandle, lněné semínko.

Ryby: např. ty, které obsahují omega-3 mastné kyseliny (losos, makrela, sardinky, sleď) nebo které mají málo tuku (treska, halibut).

Zdroj: www.healthline.com

Celozrnné a nízkotučné potraviny

Zdravé tuky (pokud už je tuk pro přípravu jídla potřeba): olivový nebo nerafinovaný řepkový olej, avokádo, mandle, vlašské ořechy

Zdroj: http://ona.idnes.cz/jak-vyzrat-na-vysoky-cholesterol-dq9-/zdravi.aspx?c=A170425_141112_zdravi_pet

 

CategoryCévní nemoci

© 2016 MUDr. Josef Jonáš - poradna celostní medicíny