Z lékařského pohledu je makrobiotika a veganství hodnoceno jako nevhodný způsob stravování během těhotenství. Ženy, které se dlouhodobě stravují alternativně a nyní chtějí otěhotnět, by měly navštívit nutričního specialistu, aby zjistil, co vlastně jedí a jaký případný nedostatek živin jim hrozí, a sestavil jim vhodný jídelníček.

Obecně u těchto žen dochází především k deficitu vitaminu B12 (vyskytuje se pouze v živočišné formě), který je důležitý pro správný vývoj mozku plodu, a dítě je k jeho nedostatku náchylnější než matka. Navíc plod vyvíjející se v těle normálně se stravující matky je schopen vytvořit si zásoby tohoto vitamínu, které mu posléze vystačí až na 6 prvních měsíců života po narození. Dále je potřeba zajistit náhradní příjem vápníku u matek striktně odmítajících mléko a mléčné výrobky (veganky, makrobiotičky). Ale ani lakto-ovo vegetariánky by riziko neměly podcenit, protože sice konzumují mléko, ale zároveň mají zvýšený příjem rostlinné stravy, která obsahuje fytáty a oxaláty blokující ve střevech vstřebávání vápníku.

Proto se doporučuje nejíst rostlinnou stravu a mléčné výrobky současně. Na druhou stranu lakto-ovo vegetariánky mají při svém způsobu stravování zajištěn dostatečný příjem kyseliny listové, která hraje nezastupitelnou roli při buněčném dělení, to znamená především v prvních týdnech vývoje plodu, a není u nich třeba dodávat ji uměle ve formě tablet. Ve většinové populaci s běžnými stravovacími návyky bývá bohužel tento vitamín zastoupen málo, což zvláště v těhotenství, kdy se nároky zvyšují, může způsobovat problémy (nejčastěji se uvádějí defekty neurální trubice plodu). Proto lékaři často těhotným ženám a těm, které se chystají otěhotnět, předepisují preventivně kyselinu listovou v lékové formě.

Je potřeba hlídat příjem bílkovin a aminokyselin

Matky, které ze svého jídelníčku dlouhodobě vyloučily maso, by měly dbát na dostatečný přísun bílkovin z jiných zdrojů – ze sóji (tofu sýr), luštěnin, ořechů. Protože v jejich stravě chybí snadno vstřebatelné železo z masa, musejí zvýšit jeho příjem z rostlinné stravy (bohatým zdrojem je např. červená řepa) a současně jíst potraviny bohaté na vitamín C, který usnadňuje vstřebávání železa z potravy.

Bezmasé stravování také vede k nedostatku některých esenciálních aminokyselin v těle, což je zvláště v raném stádiu těhotenství považováno za rizikový stav, protože ke správnému vývoji plodu v děloze je nutné zastoupení a kombinace všech druhů aminokyselin. Vegetariánky by měly jíst společně různé rostlinné potraviny (např. luštěniny a obiloviny), aby si zajistily lepší kombinaci aminokyselin. V dlouhých zimních měsících s minimem slunečního svitu je nutné zvážit případné riziko nedostatku vitamínu D u žen, které nejedí potraviny bohaté na jeho zdroje, jako jsou ryby, vejce, máslo, mléko.

Je vhodné nahradit chybějící alternativou, např. sójové mléko. Vit. D je významný pro prevenci křivice u novorozence a osteomalacie u matky. Není od věci, aby přísné veganky a makrobiotičky přehodnotily v době těhotenství a kojení svoje stravovací zvyklosti a po tento výjimečný čas přešly alespoň na lakto-ovo vegetariánství.

Autor: Klára Kaiserová

Zdroj: supermamy.maminka.cz

Dotaz do poradny MUDr. Jonáše ohledně veganství:

Dobrý den, mám klientku veganku (7 let), která má od lékaře potvrzený nedostatek vit. B12. Měření – nedostatek B12, vstřebávání v pořádku, žaludeční sliznice v pořádku, anémie není, zátěž CNS, míchy, sleziny, ledvin. Klientka užívala dlouhodobě tablety B12, rostlinného původu. Hladiny B12 stále nízké. Měsíc chodila na injekce B12. Hladiny stále nízké. Můžete mi prosím poradit, jak zvýšit hladiny B12? Dlouhodobé užívání injekcí k nasycení (je to možné předepsat)? Pomohl by preparát Vitavite?

Děkuji za odpověď a s pozdravem

Ilona Peřinová

Odpověď:

Dobrý den paní Peřinová,

nejprve upravte vstřebávání. Vegan by měl dostávat 1 x injekci B12 za měsíc. Na začátku série B12 – 1000g 2 x týdně.

MUDr. Josef Jonáš – poradna celostní medicín
www.mudr-josef-jonas.cz

CategoryNezařazené

© 2016 MUDr. Josef Jonáš - poradna celostní medicíny