Maminky malých dětí často reagují na mé doporučení souhlasným kýváním hlavy, ale i pravidelnou otázkou: „Co mám dávat dítěti na chléb ke svačině nebo jako rychlou večeři?“ Začít můžete tofu pomazánkou nebo jako svačinku využít rýžový koláč.
Pomazánka z tofu
Jedna kostka tofu (přírodní, uzené, marinované), rostlinný olej listovaný za studena, sójová omáčka, česnek, cibule, různé druhy koření podle chuti.
Průmyslově vyráběné tofu je balené v různých gramážích od 10 do 20 dkg. Základem marinády je vždy sójová omáčka, k níž přidáváme různé chuťové ingredience: česnek, cibuli, druhy koření podle chuti. Tofu necháváme marinovat nejméně 2 hodiny, není však na škodu, když se marinuje 12 až 24 hodin. Potom ho nastrouháme na jemném struhadle, smísíme s olejem na požadovanou hustotu a rozšleháme v ruce nebo na šlehači.
Zdroj: Jonáš J., Jonášová kuchařka pro zdraví, Eminent 2006, str. 63, ISBN 80-7281-251-3
Rýžový koláč
Ingredience:
Vařená rýže natural 3 hrnky
Hustá vločková kaše 1 hrnek
Jablka 4 ks
Rozinky 80g
Citronová šťáva 1 pl
Olej
Postup:
Vychladlou uvařenou rýži a vločkovou kaši smícháme s rozsekanými, předem propláchnutými rozinkami, které jsme 1 hodinu macerovali ve vodě s citronovou šťávou. K hmotě přidáme omyté a na hrubo nastrouhaná jablka. Vytvarujeme asi 2 cm silnou placku se zdviženými okraji, kterou pečeme 15 minut v troubě na olejem vytřeném plechu. Na hotovou placku je vhodná náplň, kterou si připravíme podušením jablek, cukiny, skořice a rozinek.
Zdroj: Josef Jonáš, Tajenky života II., 2. vyd. Eminent 1996, str. 182, ISBN 80-85876-03-5