Čočková (oranžová) pomazánka
Červená čočka je nejlépe stravitelnou luštěninou. Obsahuje rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník, draslík, železo. Červenou čočku loupanou není třeba předem máčet a je uvařená cca za 15 minut. Neloupanou čočku je vhodné máčet 2 hodiny před vařením.

Ingredience
- 100 g červené loupané čočky
- 1-2 mrkve
- 1 menší cibule
- 250 ml vody
- olivový olej
- sůl
- slunečnicová semínka
Postup
- Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a propláchnutou čočku. Vše zalijeme horkou vodou.
- Vaříme na mírném ohni 15-20 minut doměkka. Před dovařením mírně osolíme. Necháme vše vychladnout.
- Na závěr vše promícháme. Mažeme na oblíbené pečivo, posypeme slunečnicovými semínky.
Zdroj: Michaela Tethalova http://www.zdravamama.cz/cockova-oranzova-pomazanka/
Recept na pohankové lívance:
Suroviny
- pohankové mouky 70 g
- rýžové mouky 70 g
- prášku do pečiva 1 čajová lžička
- mléka 300 ml
- vanilkový extrakt
Postup:
- V míse smíchejte pohankovou mouku s rýžovou, práškem do pečiva a solí. V jiné misce jsem prošlehejte mléko s citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem a javorovým sirupem nebo medem. Tekutou směs jsem přilijte k sypké a důkladně prošlehejte.
- Na kapce kokosového oleje opékejte lívance z obou stran. Lívance rozdělte na talíře a podávejte s ovocem, zalitým medem nebo javorovým sirupem.
- Tip: Místo kokosového oleje můžete na smažení použít přepuštěné máslo nebo tradiční slunečnicový olej. Pro veganskou verzi použijte rostlinné mléko.
Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/1251-pohankovo-ryzove-livance?gclid=CIf3-qqGuNICFc8y0wodIrECSA
Vaše děti jistě potěší zdobení lívanců a jako inspiraci zkuste obrázek, který jsem na internetu našla.

Zdroj: Michaela Tethalova http://www.zdravamama.cz/livancova-sovicka/