Budete potřebovat:

  • 1 PL Ghí, nebo olivový olej
  • 1 ks červená cibule
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks větších rajčátek
  • 1 ks menší tuřín nebo kedluben
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 ks menší cukety
  • kousek zázvoru
  • 2 polívkové lžíce červené čočky
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 ks bobkový list
  • cca 500 ml vývaru nebo vody
  • 200 ml kokosové smetany, nebo mléka
  • Solný květ Srí lanka (Flor de Sal Srílanka)

Cibuli nakrájejte najemno a pozvolna osmažte na másle Ghí. Přidejte na kostky nakrájenou mrkev, kedluben, nebo tuřín, cuketu, červenou čočku a zvolna orestujte. Rajčata pokrájejte na čtvrtiny, jarní cibulku na kolečka a spolu s bobkovým listem, zázvorem a kurkumou přidejte k zelenině. Zalijte vývarem, nebo vodou a pozvolna vařte do změknutí zeleniny.

Když je zelenina měkká (15-20 min), vyjměte zázvor, bobkový list a část polévky – asi 1/2 – přendejte do mixéru a umixujte v hladký krém. Ten vraťte zpět do polévky, promíchejte a zřeďte kokosovou smetanou, již nevařte. Naservírujte do talíře a dochuťte Solným květem Srí Lanka, promíchejte. Dobrou chuť!

Zdroj: https://www.naturalmallorca.cz/recepty/letni-zeleninova-polevka/ (online 23.3.2018)

 

CategoryOstatní

© 2016 MUDr. Josef Jonáš - poradna celostní medicíny