Budete potřebovat:
- 1 PL Ghí, nebo olivový olej
- 1 ks červená cibule
- 3 ks mrkve
- 2 ks větších rajčátek
- 1 ks menší tuřín nebo kedluben
- 1 ks jarní cibulky
- 1 ks menší cukety
- kousek zázvoru
- 2 polívkové lžíce červené čočky
- 1 lžička kurkumy
- 2 ks bobkový list
- cca 500 ml vývaru nebo vody
- 200 ml kokosové smetany, nebo mléka
- Solný květ Srí lanka (Flor de Sal Srílanka)
Cibuli nakrájejte najemno a pozvolna osmažte na másle Ghí. Přidejte na kostky nakrájenou mrkev, kedluben, nebo tuřín, cuketu, červenou čočku a zvolna orestujte. Rajčata pokrájejte na čtvrtiny, jarní cibulku na kolečka a spolu s bobkovým listem, zázvorem a kurkumou přidejte k zelenině. Zalijte vývarem, nebo vodou a pozvolna vařte do změknutí zeleniny.
Když je zelenina měkká (15-20 min), vyjměte zázvor, bobkový list a část polévky – asi 1/2 – přendejte do mixéru a umixujte v hladký krém. Ten vraťte zpět do polévky, promíchejte a zřeďte kokosovou smetanou, již nevařte. Naservírujte do talíře a dochuťte Solným květem Srí Lanka, promíchejte. Dobrou chuť!
Zdroj: https://www.naturalmallorca.cz/recepty/letni-zeleninova-polevka/ (online 23.3.2018)